FAQ.

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Wij helpen u graag telefonisch (013 - 514 20 12) of per e-mail (info@veteka.nl) verder.

 

Vragen over duurzaamheid en keurmerken

Wat is duurzaam geproduceerd hout?

Duurzaam geproduceerd hout is afkomstig uit bossen die duurzaam worden beheerd. Dit betekent, dat zodanig wordt gekapt dat de ecologische functie van het bos als leefomgeving van planten- en diersoorten behouden blijft. Duurzaamheid kent ook een sociale dimensie. Dit houdt in dat de rechten van de betrokken arbeiders en van de inheemse bevolking in de bossen worden gerespecteerd.

 

Wat is EUTR-wetgeving?

De European Union Timber Regulation (EUTR) is een wet die het gebruik van illegaal gekapt hout tegen gaat. Vanaf 1 maart 2013 is iedereen die hout op de Europese markt brengt verplicht om aan te tonen uit welke (legale) bron het hout afkomstig is en dat het is gekapt volgens de regels van het land van herkomst.

 

Verschil legaal en duurzaam geproduceerd hout

Legaal geproduceerd hout voldoet aan wettelijke regels. Het geeft zekerheid over de herkomst van het hout en toont aan dat het geen illegaal hout betreft. Duurzaam geproduceerd hout gaat veel verder en omhelst veel meer elementen met betrekking tot ecologische, economische, sociale, teelt- en oogsttechnische kwaliteiten van het beheer.

 

Wat is FSC?

FSC is een wereldwijde organisatie die opereert zonder winstoogmerk met een grote naamsbekendheid. Het FSC-certificaat garandeert dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt, waarbij zowel de milieu als sociale aspecten worden gecontroleerd. Lees hier meer over andere keurmerken. Meer over FSC.

 

Welke keurmerken zijn er voor duurzaam hout?

Het merendeel van het door ons geïmporteerde hout is afkomstig uit goedbeheerde bossen, die onafhankelijk zijn gecertificeerd volgens de regels van onderstaande organisaties:

FSC is een wereldwijde organisatie die opereert zonder winstoogmerk met een grote naamsbekendheid. Het FSC-certificaat garandeert dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt, waarbij zowel de milieu als sociale aspecten worden gecontroleerd.

PEFC is een mondiaal opererend programma dat nationale certificeringssystemen goedkeurt. Het garandeert eindgebruikers de herkomst van houtproducten uit verantwoord beheerde bossen.

MTCS is het Maleisische houtcertificatiesysteem (Malaysian Timber Certification System) dat sinds 2014 geaccepteerd is voor het inkoopbeleid van de Nederlandse overheid.

OLB staat voor ‘Origine en Légalité du Bois’ en is een  legaliteitsverificatie van bureau Veritas met certificaten voor producties in West Afrika. 

TLTV – Timber Legality and Traceability Verification – legaliteitsverklaring van SGS voor houtproductie uit Azië en West Afrika

 

Wat is KOMO?

KOMO staat voor onafhankelijk getoetste kwaliteit in de bouw. Producten met een KOMO-keurmerk voldoen automatisch aan de relevante wet- en regelgeving in de bouw, zoals het Bouwbesluit, het Besluit bodemkwaliteit en andere eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Lees hier meer over KOMO.

 

 

Vragen over bewerkingen, behandelingen en afwerkingen

Welke bewerkingen aan hout kan Veteka voor ons uitvoeren?

De mogelijkheden bij Veteka zijn bijna eindeloos. Sorteren, schaven, profileren, cnc’en, boren en soevereinen, schuren, gronden en lakken, zagen, korten/vlakken/strijken… Bekijk hier alle bewerkingsmogelijkheden.

 

Kunnen jullie hout vingerlassen?

Ja, Veteka beschikt in haar machinepark over een moderne vingerlasmachine. Wij zijn in staat hout te vingerlassen tot maximaal 750 cm. Minimale afmeting 20 x 40 mm, maximaal 105 x 155 mm.

 

Kunnen jullie brandvertragend behandelen?

Ja, wij hebben ruime ervaring met het brandvertragend behandelen van hout en beschikken over een eigen autoclaaf. Met dit apparaat (drukvat) kunnen wij hout impregneren, zodat het voldoet aan de classificatie EN 13-501-1 norm. Wij doen dit met zouten van het gerenommeerde bedrijf Remmers. Deze klasse is gelijkwaardig aan de nationale norm NEN 6065. Dit betekent dat het voldoet aan Euroklasse B, Rookproductie S2 en Brandvertragende deeltjes/druppels d0. Afhankelijk van de toepassing in het gebouw binnen of buiten dient het hout afgewerkt te worden met een verfsysteem om uitloging van de zouten te voorkomen. 

Wij gebruiken hiervoor een modern, mat verfsysteem van Remmers: een (semi-) transparante verf, Induline LW-718, of een dekkende verf, Induline DW-618. Dit verfsysteem is – in combinatie met onze brandvertragende zouten – getest door het toonaangevend Duitse testinstituut Exova en voldoet aanEuroklasse-B (B-s2-d0)

Bekijk hier alle kleurmogelijkheden voor een duurzame afwerking met behoud van Euroklasse-B. 

 

Wat zijn de verschillen tussen brandvertraging en brandwering? 

Tussen brandvertraging en brandwering zit een verschil. Brandvertraging is een eigenschap van het materiaal (brandvoortplanting en rookproductie) en wordt ingedeeld in klassen. De hoogste klassering voor hout is Euroklasse B s1 conform NEN-EN 13501-1 en NEN 6065 klasse 1. Brandweerstand is een eigenschap van een constructie en wordt uitgedrukt in minuten.

Bij een deur met een brandweerstand van 60 minuten bijvoorbeeld, duurt het minstens 60 minuten voordat een brand doorslaat van de ene kant naar de andere kant van de deur. Bij houtconstructies wordt brandweerstand direct gerelateerd aan de inbrandsnelheid. Als bijvoorbeeld een brandvertragende coating of impregnering ook de inbrandsnelheid vermindert, draagt dat bij aan een verbeterde brandweerstand.

Wat voor grondverf/aflak wordt er toegepast? 

In verband met de milieu eisen werken wij met watergedragen verfproducten. Standaard verwerken wij een grondverf en aflak van Sigma/PPG, maar in overleg met onze opdrachtgevers kunnen alle (industrieel toepasbare) verfsystemen aangebracht worden.

 

Is er een eis voor de laagdikte van grondverf/ aflak voor aftimmerhout? 

Voor binnentoepassing zijn geen eisen met betrekking tot de laagdikte. In overleg met de opdrachtgever kan dit worden bepaald, afhankelijk van de toepassing en de latere afwerking/behandeling.

Voor buitentoepassing zijn wel eisen vastgelegd door KOMO. Hierin is vastgelegd onder welke condities en met welke verfsystemen en laagdikten gewerkt moet worden. Veteka is KOMO-gecertificeerd. 

 

Wat voor Ral-kleuren zijn er mogelijk in grondverf of aflak? 

Standaard worden de volgende Ral-kleuren als grondlaag toegepast: Ral9010/9001/7035/7046/7016. Met deze Ral-kleuren als grondlaag kan de schilder nagenoeg iedere kleur in 1 laag  dekkend aanbrengen. Naast de standaard kleuren voor grondverf zijn alle andere kleuren, van alle verfleveranciers mogelijk, mits het verfsysteem industrieel toepasbaar is.

 

Wat voor afwerkingen zijn er mogelijk bij Prefab Meterkasten? 

Standaard passen wij gefolieerde stijlen toe voor het frame en wordt voor de panelen en deuren gemelamineerde spaanplaat toegepast. Afwerkingen als HPL of gelakt op specifieke kleur wordt op aanvraag gedaan. Bekijk enkele van onze referentieprojecten.  

 

Vragen over algemene voorwaarden

Leveren jullie ook aan particulieren?

Nee, wij leveren niet aan particulieren. Wij leveren enkel aan bedrijven uit de bouw, interieurbouw en de industrie.

 

Wat zijn jullie levertijden?

Normaliter tussen de 5 en de 10 werkbare dagen. Levertijden hangen af van de opdracht van de klant. Is het maatwerk dan hanteren wij maximaal  10 werkbare dagen. Gaat het om een standaard artikel dan kan dit vaak al binnen enkele dagen geleverd worden, mede  afhankelijk van de afwerking en van het afleveradres.

 

Hebben jullie vaste leverdagen? 

Nee, wij leveren onze producten in heel Nederland met onze eigen vrachtwagens. Hierdoor zijn wij erg flexibel en worden onze producten met zorg afgeleverd bij de klanten. De leverdag is mede afhankelijk van de wensen van de klanten en het beschikbare volume in onze vrachtwagens. 

 

Vragen over prefab-meterkasten

Wat voor afwerkingen zijn er mogelijk bij Prefab Meterkasten? 

Standaard passen wij gefolieerde stijlen toe voor het frame en wordt voor de panelen en deuren gemelamineerde spaanplaat toegepast. Afwerkingen als HPL of gelakt op specifieke kleur wordt op aanvraag gedaan. 

 

Is het mogelijk om meerdere kasten te koppelen?  

Ja, de verschillende meterkasten worden dan door een koppelsysteem gekoppeld zodat er een gelijkmatig lijnenspel zichtbaar is. Dit realiseren wij door te werken met uitneembare stijlen waarmee de koppeling op het werk wordt gerealiseerd. Hierdoor wordt tijdens de productie de exacte maatvoering bepaald waardoor de gekoppelde kasten eenvoudig te monteren zijn op de bouwplaats. 

 

Kan Veteka de montage van Prefab Meterkasten verzorgen?

Wij monteren de kasten tegen een verrekenprijs bij minimaal 10 kasten. Overige voorwaarden waaronder wordt gemonteerd zijn projectafhankelijk, maar bij ieder project geldt dat verticaal transport en een schone werkplek de verantwoordelijkheid is van de opdrachtgever.  

 

Vragen over hout en houtsoorten

Wat zijn de voordelen van de houtsoort Ayous bij toepassing als aftimmerhout? 

De houtsoort Ayous is bij uitstek geschikt voor aftimmerhout omdat deze houtsoort zeer goed te bewerken en af te werken is. Het hout is nagenoeg spanningsvrij en vertoont nagenoeg geen gebreken. Hierdoor kan Ayous ook gemakkelijk worden gemonteerd en worden afgewerkt. Lees hier meer over de houtsoort Ayous

 

Is Ayous lijstwerk geschikt voor buitentoepassingen?

Nee, Ayous heeft een duurzaamheidsklasse van IV. Wij adviseren hout met een hogere duurzaamheidsklasse, zoals Meranti of Mahonie

 

Is hout niet brandgevaarlijk? 

Massief hout is beter bestand tegen brand dan men denkt. Bij brand behoudt het lange tijd zijn sterkte-eigenschappen. Hout heeft zelfs een vertragende werking op de uitbreiding van een brand. Dit komt door het geringe warmtegeleidende vermogen van hout. Door die slechte warmtegeleiding wordt hout immers ook vaak gebruikt als isolatiemateriaal.
Een ander belangrijk aspect is dat bij een brand de oppervlakte van het hout verkoolt. Dat verkoolt oppervlak beschermt de binnenste hout lagen, zodat – anders dan bij staal- of betonconstructies – de constructie bij brand veel langer zijn dragende functies kan vervullen. Geen wonder dat branddeuren vaak ook van massief hout zijn gemaakt. 

 

ZaagMaat
Eenvoudig & snel je optimale zaagstaat berekenen. Minimaal kortverlies & maximaal rendement was nog nooit zo simpel!
Start nu!
RekenMaat
RekenMaat
Omrekenen van prijs per kuub (m3) naar prijs per meter (m1) of meters omzetten naar m3 lastig? Niet met onze Rekenmaat!
Start nu!
ZaagMaat
Close

Veteka maakt gebruik van cookies

Wij maken op onze website gebruik van cookies om de website te verbeteren. Deze functionele en analytische cookies bevatten nooit uw persoonsgegevens. Door op ‘Cookie instellingen’ te klikken, kun je meer lezen over onze cookies en je voorkeuren aanpassen.